برگ اول| حسن حمزه زاده
نماز از منظر معمار کبیر انقلاب
برگ اول| حسن حمزه زاده
نهانخانه اسرار
بر در میکده از روی نیاز آمدهام
پیش اصحاب طریقت به نماز آمدهام
از نهانخانه اسرار ندارم خبری
به در پیر مغـان صــاحب راز آمدهام
از سر کوی تو راندند مرا با خواری
با دلی سوخته از بادیه باز آمدهام
صوفی و خرقه خود، زاهد و سجاده خویش
من سوی دیر مغان نغمهنواز آمدهام
بــا دلی غمزده از دیر به مسجد رفتم
به امیدی هِله با سوز و گداز آمدهام
تا کند پرتو رویت بـه دو عالم غوغا
بر هر ذره به صد راز و نیاز آمدهام
«نماز آرامبخشترین معجون هستی است که روان آدمیان را مشحون از صلابت و رضا میکند. نماز گواراترین شربت آسمانی است که هیچ مائدهای با آن برابری نمیکند. نماز سبزینه نیاز است و ... در یک کلام نماز تابش آفتاب جمال خدا بر کویر هیأت انسانی است.»
آنچه خواندید سخنان حضرت آیتالله العظمی خامنهای (مدظله العالی) است که در باب اهمیت نماز بیان شده است. این نظر رهبر عالیقدری است که درسش را در محضر امام امت، خمینی کبیر (ره) آموخته است و کیست که نداندامام خمینی (ره)، یکی از برجستهترین اندیشمندان دنیای اسلام و شخصیت کمنظیری است که بعد از امامان معصوم (ع) بر تارک آسمان شیعه و اسلام، درخشیده است.
یکی از ویژگیهای بارز امام راحل (ره)، آرامش منحصربفرد ایشان بود که آن را در عبادت و بندگی خالصانه به دست آورده بود. با تأمل در سیره رفتاری و عملی حضرت امام (ره) درمییابیم که بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، این آرامش را با ذکر و یاد خدا و اقامه نماز ـ که مصداق برجسته ذکر خداست ـ به دست آورد.
امام امت در زندگی برای هیچ کاری به اندازه نماز اهمیت قایل نبود و این فریضه الهی در رأس تمام امور زندگی آن حضرت قرار داشت. با این توضیح که یکی دیگر از نکات مهم در دیدگاه امام خمینی (ره) در خصوص نماز، ارتباط انسان با نماز واقعی است؛ به گونهای که با توجه به آن، مسأله میزان بودن نماز در رد یا قبولی دیگر اعمال به سادگی حل میشود. امام (ره) معتقد بودند که نماز با انسانیت، رابطهای متقابل دارد. ایشان در این باره فرمودند: «مادامی که انسان، صورت انسان و انسان صُوَری است، نماز او نیز نماز صُوَری و صورت نماز است و فایده آن نماز، فقط صحت اجزای صُوَری فقهی است؛ در صورتی که قیام به جمیع اجزا و شرایط صحت آن کند، ولی مقبول درگاه و پسند خواطر نیست و اگر از مرتبه ظاهر به باطن و صورت به معنی پی برد، تا هر مرتبهای که متحقق شود، نماز او حقیقت پیدا میکند ... پس مادامی که نماز انسان، صورت نماز است و به مرتبه باطن و سر آن نرسیده، انسان متحقق نشده، انسان نیز صورت انسان است و حقیقت آن متحقق نگردیده، پس میزان در کمال انسانیت و حقیقت آن، عروج به معراج حقیقت و صعود به اوج کمال و وصول به بابالله با مرقاه نماز است.» (اسرارالصلاه، صص 7 ـ 8).
همین اندیشه نزد امام خمینی (ره) است که از وی فردی مخلص و با اعتقاد میسازد تا با شجاعتی وصفناپذیر با مستکبران و ظالمان از غرب و شرق عالم به مبارزه بپردازد و واهمهای از این نبرد نداشته باشد. ایشان قدرت نماز را درک کرده بودند و با همین اعتقاد، فرزندان خود در تمام بلاد اسلامی را توصیه به نماز میکردند و دیدهایم که هر چه امتی با نماز مأنوسترند، از آزادگی بیشتری در جهان برخوردارند.
غزل از امام خمینی (ره)