نماینده مردم قزوین از اهمیت نماز و اقداماتش برای توسعه مساجد استان میگوید؛
نماز، گنجینه ثروت دنیا و عقبا
برگزاری اجلاس سراسری نماز در قزوین، از جمله آرزوهای دیرین دلسوزان دین و فرهنگ اسلامی استان است که بالاخره رنگ تحقق به خود دید و در روزهای گذشته شاهد برگزاری بیستوچهارمین دوره این اجلاس در شهر قزوین بودیم. برگزاری این اجلاس، پرسشهای بسیاری را پیش روی فعالان رسانه و مطبوعات استان قرار داد؛ از جمله اینکه اقدامات صورت گرفته در خصوص اشاعه فرهنگ نماز و اقامه نماز در استان قزوین چیست؟ حجتالاسلام سید مرتضی حسینی، نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی، از جمله افرادی بود که مقابل این سؤال قرار گرفته و به آن پاسخ داد.
محلی برای نمایش جایگاه نماز
حجتالاسلام حسینی در ابتدای سخنان خود در خصوص چگونگی انتخاب استان قزوین به عنوان میزبان برگزاری اجلاس سراسری نماز، میگوید: «از خیرات و برکات وجود حجتالاسلام محسن قرائتی، میتوان به موارد متعددی مانند افزایش پرداخت زکات، رشد سوادآموزی، پرداختن به معنا و مفاهیم قرآن و احداث نمازخانهها در کشور، اشاره کرد. با پیگیریهای وی بود که شاهد احداث و فعالیت نمازخانههای بسیاری در مدارس، ادارات و جادهها و راههای ارتباطی کشور هستیم. از دیگر اقدامات مهم و تأثیرگذار و ماندگار حجتالاسلام قرائتی، برگزاری اجلاسهای سراسری نماز است که در آن اقدامات صورت گرفته و همچنین لازم برای انجام در آینده در خصوص اشاعه نماز، مطرح میشود. از سال قبل، فعالان فرهنگی و اجرایی استان به آقای قرائتی پیشنهاد برگزاری اجلاس نماز در استان قزوین را دادند که با موافقت وی همراه شد. از همان ایام هم جلسات هماهنگی برای برگزای این اجلاس زیرنظر استاندار سابق و نماینده ولی فقیه در استان، انجام شد تا اینکه در این چند روز اخیر شاهد برگزاری پرشور آن بودیم.»
حجتالاسلام حسینی در ادامه سخنان خود از هدفی سخن میگوید که در اندیشه تمام روحانیون و برپاکنندگان نماز، دیده میشود؛ برگزار اجلاسی که در آن میتوان نماز را به عنوان بحث اصلی و روز در استان میزبان مطرح کرد. ادامه میدهد: «با برگزاری این اجلاس، مردم با فعالیت فعالان عرصه فرهنگی و بویژه فعالیتهای راجع به نماز آشنا میشوند. در این اجلاسها همچنین گرایش این فعالان فرهنگی و مردم به سوی اقامه نماز افزایش مییابد. به همین دلیل از روزی که مسأله برگزاری این اجلاس در استان مطرح شد، جلسات متعددی با حضور حجتالاسلام قرائتی برگزار شد که این اجلاس با عظمت برگزار شود.»
نماز و آرامش حقیقی
برگزاری این اجلاس بر اساس پیشبینیها با شور و شعور و همچنین کمترین نقصی برگزار شد که رضایت مجریان آن را در پی داشت. اجلاسی که باید درخور نام نماز برگزار میشد و البته اینچنین هم شد. همین موضوع سبب شد تا از حجتالاسلام حسینی بپرسیم که اهمیت نماز از دیدگاه شما به عنوان یک روحانی و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، چیست؟ وی در این باره میگوید: «انسان، مخلوق خدای تبارک و تعالی است؛ بنابراین خداوند به جزییات انسان آگاهی کامل دارد. حالا یکی از ویژگیها و جزییات انسان این است که تنها زمانی به آرامش و کمال میرسد که به یک مبدأ کمال، وصل باشد. اگر این ارتباط قطع شود، آرامش انسان هم پایان مییابد و دچار اضطراب و استرس و دردهای بیشمار میشود.»
حجتالاسلام حسینی حالا آموختههایش از علم فقه جعفری را بیان میکند. اعتقاد او به نماز، نه با بیان مبانی ساده و ظاهری از چرایی فلسفه وجودی نماز که از اساس، با ذات و ریشه این فریضه الهی سر و کار دارد. میگوید: «این ارتباط با راههایی که دین عرضه کرده است، امکان دارد و مهمترین و نوع همیشگی و در دسترس آن نماز است. پس به واسطه نمازهای 5 گانه است که ارتباط بین مخلوق و خالق شکل میگیرد. در این ارتباط انسان دردهایش را فراموش میکند؛ چون طبق نص صریح قرآن؛ «الا بذکرالله تطمئن القلوب». این آرامش به واسطه نماز است که ایجاد میشود و انسان را به ساحل آرامش میکشاند. پس نماز، ارتباط بشر با خدا را برقرار میکند.»
مغز کلام در این است که انسان، به وسیله اقتدا به اصل نماز و قرار گرفتن در صف نمازگزاران، در پنا خدا میاندیشد و در پناه حضرتش حرکت میکند و تنها این است که آرامش میبخشد. نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک، سخنان خود را اینگونه ادامه میدهد: «قرآن میفرماید: «إن الصلاة تنها عن الفحشاء و المنکر»؛ یعنی اینکه نماز از گسترش فحشا جلوگیری میکند. خود همین گناه که خلاف فطرت انسان است، آرامش را از انسان میگیرد. بر اساس آموزههای دینی، انسانی که دچار گناه و معصیت است، آرامش ندارد.»
نماز، سدی مقابل فحشا
اگر نماز انسان را از فحشا دور میکند، چرا شاهد گناه در جامعه هستیم؟ جامعهای که در آن نماز اقامه میشود و گاهی مردمی که اهل نماز هستند، دچار گناه میشوند. پاسخ حجتالاسلام حسینی قانعکننده است. میگوید: «باید دید که انسان در وقت نماز خواندن تا چه اندازه با منبع لایزال الهی ارتباط برقرار میکند. یکی ممکن است از اول تکبیرةالاحرام نماز تا سلام آخر، به جای یاد خدا، به یاد امور دنیوی خود باشد. درجه ارتباط بین خالق و مخلوق در نماز از یک تا صد متفاوت است. ائمه معصومین و انبیای الهی (ص) بالاترین درجه ارتباط را در اختیار دارند. مقصود در این جا رسیدن به بالاترین حد ممکن در ارتباط با خدا در نماز است که هر چه این ارتباط قویتر باشد، بالتبع فحشا هم کمتر میشود.»
با کمی مکث و با لحنی که در آن حسرت و هشدار توأمان دیده میشود، ادامه میدهد: «خداوند میفرماید که از رگ ردن به شما نزدیکترم. اگر انسان به این بینش برسد، آن موقع انجام خیلی از کارها برای او سخت میشود و بعد از این مرحله است که گناه در جامعه کم میشود و فحشا و منکر به پایینترین سطح خود میرسد.»
الگوهای خود را
از نمازگزاران انتخاب کنیم
انتظار از جمهوری اسلامی، به عنوان نظامی دینی، برای اشاعه فرهنگ نماز، انتظار بیهودهای نیست. از حجتالاسلام حسینی که از جمله فعالان انقلاب و دفاع مقدس بود و حضور در مسئولیتهای متعدد، از جمله نمایندگی مجلس را در پرونده کاری خود دارد، در خصوص اقدامات نظام جمهوری اسلامی ایران در خصوص نماز میپرسم که در پاسخ به آن میگوید: «امام (ره) همیشه توجه ویژهای به نماز داشتند. همیشه اول وقت به نماز میایستادند و برای این کار هر برنامهای را که داشتند قطع میکردند. مقام معظم رهبری هم تاکنون اینگونه رفتار کردهاند. برای ایشان نماز از هر چیزی مهمتر بوده است. ولی متأسفانه مجموعه دولتها در این قضیه تاحدودی کمکار بودهاند. وقتی استاندار و فرماندار و بخشدار و ... کار را زمان نماز تعطیل نمیکنند، سبب میشود که نیروهای زیردست و مردم عادی هم به نماز اول وقت کماهمیت میشوند.»
لحن حجتالاسلام حسینی در این دقایق همراه با تأسف است. ادامه میدهد: « باید بدانیم که شهید رجایی، از زمان معلمی تا وزارت و نخست وزیری و رییس جمهوری، همیشه به نماز اول وقت بها میداد. باید الگوهای خود را به درستی انتخاب و مانند آنان رفتار کنیم.»
گِله نماینده مردمی قزوین در خانه ملت، رنگ و بوی بیشتری میگیرد. میگوید: «اگر رییس جمهور ما نماز اول وقت را به جماعت اقامه کند، تمامی کارکنان مجموعه ریاست جمهوری هم به نماز اول وقت بها میدهند. این وضعیت به وزارتخانهها و استانداریها و ... تسری پیدا میکند و کمکم مراجعهکنندهها به ادارات هم متوجه میشوند که نباید وقت نماز پیگیر امور اداری خود باشند و این اثرات مثبت زیادی دارد.»
ترویج نماز در جامعه
به افزایش ثروت ملی میانجامد
وی در ادامه سخنان خود سخن بدیعی را به زبان میآورد و میگوید: «ثروت هم از نتایج نماز است. باید این مسأله را مطرح کنیم که که نتیجه ترویج نماز، افزایش ثروت ملی است؛ چون کسی فحشا نمیکند و آمار خیانتها در تمامی اقشار جامعه پایین میآید و خلی شاهد اتفاقات تلخی مانند طلاق نخواهیم بود و حتی نباید مبالغ هنگفتی را صرف توسعه امنیت در کشور کنیم.»
افزایش مساجد
برای کاهش ناهنجاری ها
بخش سوم و نهایی گفتوگوی ما عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، در خصوص اقدامات این نماینده در خصوص توسعه فرهنگ نماز است. حجتالاسلام حسینی در این باره میگوید: «در کمیسیون فرهنگی مجلس، بر اساس همفکری و گزارشهایی که از مراکزی همچون مرکز پژوهشهای مجلس دریافت میکردیم، دانستیم که تنها پایگاه فرهنگی که میتواند مقابل تهاجم فرهنگی ایستادگی کند، مسجد است. از نظر شخصی هم معتقدم که مساجد، مهمترین مراکز مقابله با تهاجم فرهنگی و سدی برای نفوذ ماهواره و عامل کاهش ناهنجاریهایی مانند طلاق هستند. به همین دلیل از روز اول کاری در مجلس، به اهمیت مساجد تأکید در ساخت بیش از 100 مسجد در طی این چند سال نقش داشتیم.»
وی آمار خیرهکنندهای ارایه میدهد. استنادش به نامهنگاریها و پاسخهایی است که از دفاتر وزارتخانههای مختلف از جمله ارشاد، راه و شهرسازی، جهاد کشاورزی و ... و سازمان برنامه و بودجه، دریافت کرده است. همچنین میگوید: «علاه بر مسئولین دولتی و دولت، از خیرین و کسبه هم برای ساخت و تعمیر و توسعه مساجد، مبالغی را اخذ کرده و برای انجام این امور به امامان جماعت و هیأتهای امنای مساجد تحویل دادهام. برخی جاها هم بدون اینکه عامل دریافت و پرداخت پولی باشم، با گرفتن زمین از دولت، شهرداری و زمین شهری، آنها را در اختیار مردم برای ساخت مسجد قرار دادهام.»
حجتالاسلام حسینی یادآوری میکند که در شهر قزوین، در خیابان حد فاصل بین خیابانهای مولوی و سپه که شاید 500 متر هم طول ندارد، حدود 15 مسجد فعال است؛ ولی از دروازه درب کوشک تا مینودر، تعداد مسجد کمی فعالیت میکنند. این را میگوید و ادامه میدهد: «از آن زمان که نماینده مردم شهرم شدم، با پیگیریهایی که داشتم، در همین شهر قزوین حدود 10 مسجد اضافه شده است. این اقدامات سبب دلگرمی مردم این مناطق شده و به فضل الهی الان وضع مساجد نسبت به قبل، بهتر است؛ هرچند با استانداردها فاصله داریم. با این حال وضع شهرها و روستاها در الوند، طارم، الموت، بیدستان، شریفیه و ... از نظر مسجد و جایگاه آن، بهتر از قبل است.»
وی سخنانش در این گفتوگو را اینگونه پایان میدهد: «در اوایل دوره نمایندگی در سفری که با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت همراه بودم، درخواستی را از وی مطرح کردم که با پاسخ مثبت وی همراه بود. نتیجه این شد که بیش از یک میلیارد تومان از وزارت ارشاد گرفتم که با کمک امامان جماعت و هیأتهای امنای مساجد، صرف مساجد مختلف در سطح قزوین، البرز و آبیک، شد.»
آنچه حجتالاسلام حسینی در این گفتوگو از اقداماتش در خصوص توسعه مساجد استان گفت، حکایت قدمهای برداشته شده برای اشاعه فریضه الهی نماز بود که آثار آن در شهر، به خوبی قابل رؤیت است. امیدواریم که این روند همچنان با دلسوزی همه مسئولین استان، تداوم یابد.