گزارش مذهبی
آیتالله عبدالکریم عابدینی امام جمعه قزوین در تفسیر سوره ملک:
در معاملات سیاسی واهمه نداشته باشیم
آیتالله عبدالکریم عابدینی در جلسه تفسیر سوره ملک گفت: از جمله مباحثی که در این سوره مطرح میشود این است که خدای متعال منشاء همه برکات است. دوم اینکه فرمانروای عالم و آدم و زمین و آسمان خداست و کس دیگری فرمانروا نیست. باور این مسائل در زندگی ما بسیار مؤثر است؛ چراکه اگر فرمانروا را خدا دانستیم یک جور دیگر زندگی میکنیم.
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه قزوین سپس یادآور شد: اگر فکر کردیم که هر کس الان اسلحهای به دست گرفته است، قدرتی دارد و فرمانروایی میکند ممکن است در مقابل هر کس و ناکسی هم قد خم کنیم. یا ممکن است در معاملات سیاسی و اجتماعی واهمه داشته باشیم. اما اگر قرار شد که فقط و فقط خدای متعال را حاکم بدانیم و به عنوان فرمانروا بشناسیم آن موقع خیلی احساس راحتی میکنیم. به عبارتی، دیگر حساب از کسی نمیبریم و طمع به کسی نمیبندیم.
وی تاکید کرد: اگر قرار است با قرآن زندگی کنیم باید برویم و ببینیم که قرآن از ما چه انتظاری دارد و این جهان و صاحب آن را چگونه مطرح میکند، اسماء و صفات خدای متعال را چگونه مطرح میکند تا ما نیز همان گونه یاد بگیریم و همان گونه خود را تربیت کنیم.
امام جمعه قزوین همچنین در تفسیر سوره ملک، عنوان کرد: این سوره، خالق بودن خدای متعال و مخلوق بودن همه عالم و آدم را به ما القاء میکند. یعنی کسی که در این سوره تدبر و مطالعه میکند به این نتیجه میرسد که خدا خالق است و عالم مخلوق. حالا بعضیها ممکن است تعجب کنند و بگویند حالا مگر این چیزها مباحث مهمی است؟ در جواب باید گفت متاسفانه همین حالا که ما داریم صحبت میکنیم علوم انسانی در دانشگاههای ما هنوز هم اصلاح نشده است و برخی در دانشگاهها طوری حرف میزنند که انگار این عالم خود گردان است و نیازی به خدا ندارد.
عضو شورای حوزه علمیه استان قزوین در بخش دیگری از این جلسه تفسیر عنوان کرد: ما گاهی اعمالمان را بر آدمیان پوشیده میداریم و شاید خیال میکنیم که از خدای عالم هم میتوانیم پنهان نگه داریم. اما این سوره به ما میفهماند که خدای متعال همه چیز شما را میداند؛ غیب شما را میداند، شهود شما را هم میداند. البته غیب برای ما غیب است و برای خدا همه عالم شهود است. هیچ چیز از محضر خدا پنهان نیست. این هم از نکات و مطالبی است که در این سوره مطرح است.
امام جمعه قزوین همچنین یادآور شد: رام بودن زمین و تشویق انسانها که باید از این فرصت استفاده کرد و رزق و روزی را از این زمین گرفت، از موضوعاتی است که خدا به ما خبر میدهد. یک اسب هم اینقدر رام نیست که زمین رام است. حالا اسب هم جزو زمین است. زنبور عسل هم که رام است جزو زمین است. خدا در این سوره میفرماید من زمین را برای شما رام قرار دادم. پس دانش و ابزارتان را به کار بگیرید و از زمین استفاده کنید.
آیتالله عابدینی در بخش دیگری از تفسیر سوره ملک، تشریح کرد: نکته دیگری که خداوند در این سوره به ما نشان میدهد این است که هر کار خلافی به اندازه خودش مجازات دارد. اول سوره فرمود خدای متعال ستارگان آسمان را فرمانروایی میکند و در اواخر سوره میفرماید که پرندگان آسمان هم تحت فرمان خدا کار میکنند و به آنها به گونهای میدان و قدرت داده که بتوانند بالهایشان را یک موقع صاف نگه دارند و پرواز کنند، یک موقع هم بالهایشان را حرکت بدهند و پروازشان را مدیریت کنند.